top of page

Aká by mala byť naša strava v období leta? (podľa TČM)

Updated: May 29

Leto je obdobím plným slnka, tepla a aktivity. Podľa čínskej medicíny je to obdobie, kedy je naša energia najaktívnejšia a naše telo je v rozmachu. Preto je dôležité vedieť, ako si udržať rovnováhu počas tohto obdobia. Dnes sa pozrieme na odporúčanú stravu podľa čínskej medicíny, ktorá nám môže pomôcť udržať harmonické fungovanie tela počas letných mesiacov.


Z pohľadu tradičnej čínskej medicíny sú hlavnými orgánmi trávenia párové orgány slezina a žalúdok. Slezina je považovaná za hlavný tráviaci orgán a je zodpovedná za väčšinu tráviacich funkcií. Žalúdok je považovaný za orgán, ktorý udržiava potravu. Udržiavanie zdravia sleziny je kľúčové pre zdravé trávenie.


Charakteristika letného obdobia


Podľa čínskej medicíny je leto spojené s prvkom Ohňa a orgánovým celkom srdce- tenké črevo. Srdce je zodpovedné za ovládanie tepla v tele a je spojené s emóciami radosti. V lete by sme sa mali zamerať na udržanie chladného a pokojného prostredia v tele a vyhnúť sa prehriatiu a nadmernému stresu.


Odporúčaná Strava


V lete by sme sa mali stravovať ľahko a osviežujúco, aby sme si udržali vnútorný chlad. Do svojej stravy zahrnieme veľa čerstvého, surového ovocia a zeleniny, ako sú uhorky, paradajky, melóny a marhule. Tiež je dôležité piť dostatok vody, aby sme predišli dehydratácii tela. Robíme si šaltáty, smoothies, šťavy.


Nezabudnime však na to, že by sme v ničom nemali ísť do extrémov- a to ani v rámci konzumácie surovej potravy počas teplých dní (samozrejme, ak nejde o očistnú kúru). Do svojho jedálnička pridávame väčšie množstvá surovej zeleniny a ovocia ALE vyvažujeme ju aj ľahkou varenou stravou- napríklad varený kus kus, bulgur, ryža, pečená zelenina, ľahké polievky, proteíny v podobe tofu, tempehu, mäsa. Do čerstvej šťavy pridáme napríklad kúsok zahrievajúceho zázvoru. Robíme tak preto, aby naša slezina nemala šok z výlučne surovej (teda pre ňu studenej) stravy.



Veľmi dôležité je však upozorniť na konzumáciu ľadových nápojov počas letného obdobia! To sa nám podľa TČM v žiadnom prípade nedoporúča.


Podľa čínskej medicíny nie je konzumácia ľadových nápojov vhodná, pretože môže negatívne ovplyvniť funkciu sleziny. Slezina je v čínskej medicíne dôležitým orgánom, ktorý je zodpovedný za transformáciu a transport potravy a tekutín v tele. Konzumácia studených nápojov môže oslabiť túto funkciu sleziny a viesť k rôznym zdravotným problémom. Keďže slezina preferuje teplo, studené potraviny a nápoje môžu spôsobiť to, že slezina bude musieť vynaložiť viac energie na zahriatie potravy a tekutín na telesnú teplotu. To môže viesť k energetickej nerovnováhe, ktorá sa môže prejaviť rôznymi symptómami, ako sú nadúvanie, hnačka, únava a slabosť.


Okrem toho, príliš veľa studených nápojov môže vytvárať hromadenie hlienu v tele, čo môže blokovať tok energie a viesť k rôznym zdravotným problémom. Tento hlien sa často hromadí v tráviacom systéme, čo môže viesť k ťažkostiam s trávením a absorpciou živín.


Preto nám čínska medicína odporúča, aby sme sa vyhli konzumovaniu ľadových nápojov a uprednostňovali teplé a osviežujúce tekutiny, ako sú čaje alebo voda s izbovou teplotou. Týmto spôsobom môžeme podporiť zdravie sleziny a udržať harmóniu v tele aj počas letného obdobia.


Navyše, pre udržanie zdravej sleziny je potrebné vyhnúť sa potravinám, ktoré sú vlhké. Slezina nefunguje dobre v chladných a vlhkých podmienkach a preto nebude schopná dobre stráviť našu potravu a naše trávenie to bude negatívne pociťovať.


Medzi vlhké potraviny patria mliečne výrobky, vyprážané alebo mastné potraviny a pečivo, cukor. Ide napr. o jogurt, syry, pečivo, koláče či hranolky. Tí, ktorí trpia nadmerným hlienom, zadržiavaním vody, nadmerným potením, zápchou, ekzémom, psoriázou, akné alebo mastnou pokožkou, by mali zvážiť konzumáciu týchto potravín.


Počas leta je teda potrebné vyvážiť osviežujúce surové/studené potraviny tými teplými.


Takisto by sme si mali chladné a surové potraviny nechať na tú najhorúšiu časť dňa. Nič neprekona kúsok melóna uprostred horúceho dňa :)


Potraviny, ktorým by sme sa mali v lete vyhýbať


Alkohol, cukor, čokoláda, káva, zmrzlina, nadmerná konzumácia živočíšnych produktov, ako sú mäso/syry/vajcia.


Tieto potraviny majú tendenciu zaťažovať srdce a tenké črevo v období leta. Ak konzumujeme mäso, odporúča sa doplniť ho čerstvým šalátom.


Preži leto v plnej energii a priprav są už teraz na obdobie jesene a zimy! Pretože to, čo robíme dnes, priamo ovplyvňuje stav našej imunity.


Zaži so mnou bylinkový kurz v prírode! Ukážem ti princípy tradičnej čínskej medicíny, vyberieme sa na lúky, nazbieranú úrodu budeme spracovávať a vyrobíme si prírodné liečivá pre harmonizáciu tela i duše!










341 views0 comments

Comments


bottom of page