top of page

Borák lekársky- tvoj liek na melanchóliu


Listy boráka lekárskeho (borago officianalis) majú jedinečnú, príjemnú vôňu a chuť uhorky. Zbierame jeho kvitnúcu vňať a následne jeho semená. Jeho krásne modré a ružové kvety vo forme hviezdy, sa pridávajú do šalátov a letných jedál.


Je to veľmi často používaná rastlina v klasickej fytoterapii. Predovšetkým v období Stredoveku sa robilo borákové pivo a víno, ktoré dodávalo ľuďom odvahu a liečilo melanchóliu.


Podľa Williama Salmona (1710) je borák lekársky veľmi efektívny pri očiste krvi a je vynikajúcim prostriedkom liečby všetkých hnilobných a morových horúčkach, chráni srdce pred ich jedom a zhubnosťou a vyháňa jed z tela von.


borák lekársky, bylinky, fytoterapia

Je to adaptogén, teda bylinka, ktorá harmonizuje našu centrálnu nervovú sústavu a pomáha nám liečiť ochorenia psychického charakteru- ako napr. vyčerpanie po dlhodobom strese.


Plinius starší používal borák lekársky na posilnenie odvahy a potešenie srdca. Podľa starej povery, ak žena vložila borák do nápoja svojho milého, dodalo mu to odvahu požiadať ju o ruku :)


Borák lekársky sa odporúča človeku, ktorý vyhorel: má nízku energiu, je melancholický, depresívny/úzkostný, v srdci má ťažobu. Liečivá z boráku sa používajú na povzniesenie ducha, na liečbu smútku a celkového pocitu ťažkosti. Podporuje istotu u ľudí, ktorí sa cítia neistí a majú nedostatok sebavedomia.


Borák rezonuje s človekom, ktorý je veľmi vyčerpaný, potrebuje živiny.


Borák lekársky sa používa vtedy, keď naša duša potrebuje povzbudenie. Je to vynikajúce univerzálne energetické tonikum. Posilňuje srdce v ťažkých situáciách, prináša nám radosť a potešenie do života. Podporuje procesy zmeny a transformácie a obnovuje dôveru v seba aj vo vyššiu moc. Pomáha budovať sebavedomie a akceptovanie sa. Borák je užitočný v situáciách, keď sa človek cíti ako obeť.


Čaj proti smútku

Na čaj proti smútku zmiešame 2 diely boráku, 2 diely ruže, 1 diel medovky a 1 diel hluchavky.


1 PL zmesi zalejeme 250 ml vody, lúhujeme 10 min., přecedíme a užíváme 2 krát denne medzi jedlami.


Životabudič

20 g boráku, 15 g hlohu, 15 g šípok, 10 g rozmarínu, 2 g zázvoru, 2 g puškvorca.

1 PL zmesi zalejeme 250 ml studenej vody, pomaly povaríme na miernom ohni 3 – 4 minúty, necháme 10 minút odstáť. Precedíme. Pijeme podľa potreby.


Spoznávaj bylinky priamo v prírode! Septembrový kurz bude zameraný na zdravé trávenie. Budeme meditovať, vydymovať a spracovávať bylinky do účinných liekových foriem.





151 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page