top of page

Bylinky pre tenké črevo

Keď sa hovorí o problémoch s trávením, človek si často najskôr predstaví ťažkosti so žalúdkom alebo hrubým črevom. Veľmi veľkú úlohu pri správnom trávení však zohráva aj tenké črevo. Žalúdok je hlavným orgánom zodpovedným za trávenie, ale tenké črevo je hlavným orgánom zodpovedným za vstrebávanie všetkých životne dôležitých živín v tele. Ak sa vyskytne problém v tenkom čreve, môže to viesť nielen ku klasickým tráviacim problémom (nevoľnosť, vracanie, tráviace ťažkosti, hnačky a pod.), ale aj k iným problémom spojeným s podvýživou či zlou absorbciou živín.


Jedným z hlavných problémov spojených s tenkým črevom je známy ako bakteriálne prerastanie teného čreva (SIBO). Tento stav nastáva, keď baktérie z hrubého čreva cestujú a udomácnia sa v tenkom čreve. Keď tam sú, jedia všetky sacharidy, ktoré boli rozložené v žalúdku a naďalej sa množia, čo spôsobuje nadmernú tvorbu hlienu a zápal. Jedným z riešení je liečiť tento stav všeobecnými antibiotikami. To však nie je vždy úspešná dlhodobá liečba. Jednoduché bylinné prípravky sa ukázali ako veľmi účinné nielen pri liečbe počiatočných symptómov, ale aj pri prevencii opätovného výskytu SIBO.


oregano, SIBO, tenké črevo

Mnohé bylinky môžu pôsobiť ako prírodné antibiotiká. Pridajte dávku týchto bylín na boj proti bakteriálnym útočníkom, ktorí sa môžu udomácniť vo vašom tenkom čreve. Väčšina bylín používaných na SIBO má vysoký obsah jednej (alebo viacerých) z týchto troch aktívnych zložiek:


Berberín:

Koptis čínsky

Vodilka kanadská

Mahónia cezmínolistá

Dráč obyčajný


Polyfenoly:

Propolis

Klinčeky

Oregano


Prípravky:

Kvapky z dračej krvi: nájdeš ich tu

Kozie kolostrum: nájdeš ho tu

Extrakt z huby čaga


Ďalšou bylinkou, ktorá môže byť prospešná nielen pri liečbe symptómov SIBO je cesnak. Táto bylina obsahuje antimikrobiálnu zlúčeninu známu ako alicín. Čerstvý cesnak možno použiť takmer v akomkoľvek jedle od jednoduchého dresingu až po hlavné jedlo.


Antimikrobiálne byliny môžu byť skvelým začiatkom na nápravu tráviacich problémov, ktoré ste možno nevyriešili inými tradičnými metódami.


*Poznámka: Pred začatím samoliečby bylinnými doplnkami je vždy rozumné kontaktovať lekára a naturopata.


Ak by ste chceli zdravotnú konzultáciu so mnou, nájdete ju tu.



91 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page