top of page
Writer's pictureIveta Henzelyová

Jablčný Ocot: Ako si ho Vyrobiť

Jablčný ocot je populárny prírodný prostriedok, ktorý sa využíva v kuchyni ale aj ako liečivý prostriedok. Vďaka jeho bohatému obsahu prospešných látok, ako sú kyselina octová, vitamíny, minerály a enzýmy, má široké spektrum využitia. Príprava jablčného octu doma je jednoduchá a cenovo dostupná. V tomto článku sa pozrieme na to, ako si vyrobiť jablčný ocot z čerstvých jabĺk.


Ingrediencie a Pomôcky

Na výrobu domáceho jablčného octu budete potrebovať:


  • Jablká: Môžete použiť akýkoľvek druh jabĺk, ale bio jablká sú najlepšou voľbou, pretože neobsahujú pesticídy. Môžete využiť aj jablčné šupky a odrezky.

  • Voda: Ideálne je použiť filtrovanú alebo prevarenú vodu

  • Veľká sklenená nádoba: Používajte len sklenené nádoby, ktoré nebudú reagovať s kyselinami.

  • Plátno: Na prikrytie nádoby, aby mohol vzduch prúdiť a zároveň chránil obsah pred nečistotami.

  • Gumička: Na upevnenie plátna.

  • Tanierik: Na zaťaženie jabĺk.


ablčný ocot, fytoterapia, zdravé recepty, prírodná medicína
j

Jablčný ocot: postup:

  1. Príprava Jabĺk: Jablká dôkladne umyte. Ak používate celé jablká, nakrájajte ich na malé kúsky. Môžete použiť aj len šupky a odrezky, čo je ideálne, ak využívate jablká na iné recepty a nechcete plytvať.

  2. Kvasenie: Do 3/4 sklenenej nádoby vložíme nakrájané jablká alebo šupky a odrezky. Jablká môžete aj nastrúhať. Zalejeme jablká vodou tak, aby boli úplne ponorené avšak necháme aspoň 5 cm voľného miesta od vrchu fľaš, aby vo fľaši ostal priestor na kvasenie a aby nám nevytiekla tekutina z fľaše von. Jablká môžeme zaťažiť malým tanierikom alebo ťažítkom, ktoré si vieme kúpiť v potrebách pre fermentáciu.

  3. Prikrytie a Čakanie: Nádobu prikryjeme plátnom a to upevníme gumičkou. Uložíme na teplé, tmavé miesto, kde bude nádoba pokojne stáť. Počas tejto doby je dôležité denne premiešať drevenou lyžicou obsah fľaše, aby sa zabezpečilo rovnomerné kvasenie a aby sa predišlo plesniam.

  4. Fermentácia: Po 10 dňoch, keď prestane kvasný proces (nebudú sa viac tvoriť bublinky), zmes scedíme cez jemné sito alebo plátno do čistej sklenenej nádoby, takisto ju prikryjeme plátnom a zaistíme gumičkou. Necháme ju ešte ďalšie 3 týždne stáť na chladnejšom mieste a počas tohto obdobia fľašu neodrkývame a nepremiešavame.

  5. Záverečné Úpravy: Po ukončení fermentácie ocot prelejeme cez sitko alebo plátno do sklenených fliaš. Skladujeme ho na tmavom a chladnom mieste. Ocot môže časom dozrievať a jeho chuť sa môže jemne meniť.

  6. Otvorenú fľašu, ktorú používame, skladujeme v chladničke.


Použitie Jablčného Octu

Domáci jablčný ocot je univerzálnym pomocníkom v domácnosti. Môžete ho použiť na dochucovanie šalátov, marinád alebo ako konzervačný prostriedok. Má aj zdravotné benefity, ako napríklad podpora trávenia a posilnenie imunity. Vďaka svojím antibakteriálnym vlastnostiam je tiež vhodný na čistenie domácnosti.


Preventívne sa používa denne jedna dávka. Do pohára pridáme 1 PL jablčného octu, zalejeme približne desaťnásobným množstvom vody. Pridáme med, premiešame a vypijeme.


Výroba jablčného octu doma je nielen jednoduchá, ale aj ekologická a ekonomická. Využitím zvyškov jabĺk prispievame k udržateľnosti a zároveň získavame hodnotný produkt pre svoju kuchyňu aj domácnosť. Skús si vyrobiť vlastný jablčný ocot a objav jeho široké možnosti využitia!


29 views0 comments

Comments


bottom of page