top of page
Writer's pictureIveta Henzelyová

Jesenné Recepty podľa Tradičnej Čínskej Medicíny: Výživa pre Rovnováhu a Pohodu

Jeseň je v tradičnej čínskej medicíne (TČM) obdobím, ktoré prináša potrebu vnútorného zahriatia a udržania rovnováhy. Toto obdobie sa vyznačuje ochladzovaním počasia a prechodom k zime, čo môže oslabiť pľúca a veľké črevo, orgány spojené s prvkom Kovu. Aby sme udržali zdravie a pohodu počas jesene, je dôležité zvoliť správne potraviny a recepty, ktoré podporujú tieto orgány, posilňujú imunitu a vyživujú telo. V tomto článku nájdeš niekoľko receptov, ktoré sú v súlade s princípmi TČM a sú ideálne pre jesenné obdobie.


hruškový kompót, jeseň, fytoterapia, čínska medicína, zdravé recepty

1. Polievka z Bielej Reďkovky a Mrkvy

Biela reďkovka je v TČM považovaná za vynikajúcu na prečistenie pľúc a podporu trávenia. Mrkva dodáva sladkosť a posilňuje Qi.


Ingrediencie:

  • 1 biela reďkovka, nakrájaná na kocky

  • 2 mrkvy, nakrájané na kocky

  • 1 cibuľa, nasekaná

  • 1 strúčik cesnaku, nasekaný

  • 1 lyžica sezamového oleja

  • 1 liter zeleninového vývaru

  • Soľ a korenie podľa chuti

  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie


Postup:

  1. V hrnci zohrejeme sezamový olej a pridáme cibuľu a cesnak. Restujeme, kým nezmäknú.

  2. Pridáme bielu reďkovku a mrkvu, krátko opražíme a potom zalejeme zeleninovým vývarom.

  3. Privedieme do varu, potom znížime teplotu a necháme polievku variť, kým zelenina nezmäkne (asi 20 minút).

  4. Dochutíme soľou a korením. Pred podávaním ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.


2. Hruškový Kompót so Škoricou a Zázvorom

Hrušky sú v TČM známe svojimi hydratačnými vlastnosťami, čo je ideálne pre suché jesenné počasie, ktoré môže vysušovať pľúca.


Ingrediencie:

  • 4 veľké hrušky, olúpané a nakrájané na plátky

  • 1 škoricová tyčinka

  • 1 kus čerstvého zázvoru (asi 2 cm), nakrájaný na plátky

  • 1 lyžica medu

  • 500 ml vody


Postup:

  1. V hrnci zmiešame vodu, škoricu a zázvor. Privedieme do varu.

  2. Pridáme hrušky a med. Znížime teplotu a necháme kompót jemne variť, kým hrušky nezmäknú (asi 10-15 minút).

  3. Podávame teplé alebo chladené.


3. Dusené Hovädzie s Koreňovou Zeleninou

Hovädzie mäso je v TČM považované za výborný zdroj Yang energie, ktorá zahreje telo. Koreňová zelenina, ako mrkva a paštrnák, podporujú slezinu a žalúdok.


Ingrediencie:

  • 500 g hovädzieho mäsa, nakrájaného na kocky

  • 2 mrkvy, nakrájané na plátky

  • 2 paštrnáky, nakrájané na plátky

  • 1 cibuľa, nasekaná

  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané

  • 1 lyžica olivového oleja

  • 500 ml hovädzieho vývaru

  • 1 lyžička sušeného tymiánu

  • Soľ a korenie podľa chuti


Postup:

  1. V hlbokej panvici alebo hrnci zohrejeme olivový olej a pridáme cibuľu a cesnak. Restujeme, kým nezmäknú.

  2. Pridáme hovädzie mäso a opečieme ho zo všetkých strán dohneda.

  3. Pridáme mrkvu, paštrnák, tymián a vývar. Privedieme do varu, potom znížime teplotu a necháme jemne variť, kým mäso a zelenina nezmäknú (asi 1-1,5 hodiny).

  4. Dochutíme soľou a korením. Podávame s ryžou alebo chlebom.



Tieto recepty sú navrhnuté tak, aby nás zharmonizovali s princípmi TČM pre jesenné obdobie. Zahŕňajú potraviny, ktoré posilňujú pľúca, zvlhčujú telo a podporujú trávenie. Pridanie týchto jedál do nášho jedálnička môže pomôcť udržať rovnováhu v tele, posilniť imunitu a pripraviť vás na zimu. Jesenná strava by mala byť výživná, zahŕňať zahrievajúce a hydratačné potraviny a podporovať očistu a uvoľnenie.



460 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page