top of page
Writer's pictureIveta Henzelyová

Liečenie s Jesennými Koreňmi: Spoznaj Poklady Tohto Obdobia

Jeseň je obdobím, kedy sa príroda pripravuje na odpočinok a transformáciu. Nastáva ideálny čas na zber koreňov, ktoré sú skrytými pokladmi našej Matky Zeme. Korene majú vo fytoterapii významné miesto, pretože v sebe uchovávajú množstvo liečivých látok a energie. V tomto článku sa pozrieme na niektoré liečivé korene, ktorých zber je ideálne počas jesene, ako sú púpava, lopúch zázvor a iné.


1. Koreň Púpavy (Taraxacum officinale)


Liečivé Vlastnosti: Koreň púpavy je známy svojimi detoxikačnými účinkami. Je bohatý na inulín, ktorý podporuje zdravú črevnú flóru a trávenie. Horké zlúčeniny v púpave stimulujú tvorbu žlče, ktorá pomáha detoxikovať pečeň a zlepšiť trávenie. Okrem toho má púpava diuretické vlastnosti, ktoré pomáhajú odstraňovať toxíny z tela.


Zber a Príprava: Koreň púpavy je najlepšie zbierať na konci jesene, keď sa energia rastliny stiahne pod zem, čím sa koncentrujú liečivé látky v koreňoch. Po zbere je dôležité korene dôkladne umyť a usušiť. Môžete ich použiť čerstvé alebo usušené na prípravu čajov, tinktúr alebo dokonca v praženej forme ako náhradu kávy. Odvar z koreňa púpavy pripravíte tak, že sušené alebo čerstvé korene (jemne narezané) varíme 7-10 min. Precedíme a môžeme piť.



koreň púpavy

2. Koreň Lopúcha (Arctium lappa)


Liečivé Vlastnosti: Koreň lopúcha je silný detoxikačný prostriedok. Je známy svojou schopnosťou čistiť krv, podporovať prirodzené detoxikačné procesy v tele a chrániť bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Lopúch tiež podporuje lymfatický systém a zdravie pokožky, často sa používa pri kožných problémoch ako ekzémy a akné.


Zber a Príprava: Koreň lopúcha by sa mal zbierať v prvom roku rastu, ideálne na konci jesene. Korene môžu byť dlhé a ich zber si vyžaduje opatrnosť, aby nedošlo k poškodeniu. Po zbere je možné korene ošúpať a nakrájať na sušenie. Použiť ich môžete čerstvé alebo sušené v čajoch, polievkach a dokonca ich aj vypražiť. Na detoxikačný odvar nechajte sušené alebo pokrájané čerstvé korene variť bo vode 10 minút.


3. Koreň Zázvoru (Zingiber officinale)


Liečivé Vlastnosti: Zázvor je široko uznávaný pre svoje protizápalové a tráviace vlastnosti. Pomáha zmierniť nevoľnosť, upokojiť tráviace ťažkosti a znížiť zápaly v tele. Zázvor má tiež zahrievajúce vlastnosti, čo ho robí obzvlášť užitočným počas chladnejších mesiacov. Je bohatý na gingerol, zlúčeninu s mocnými antioxidačnými a protizápalovými účinkami.


4. Koreň sladkého drievka (Glycyrrhiza glabra)


Liečivé Vlastnosti: Koreň sladkého drievka je známy pre svoje upokojujúce účinky, najmä na respiračný a tráviaci systém. Pomáha zmierniť príznaky bronchitídy, bolesť hrdla a tráviace problémy. Koreň obsahuje glycyrrhizin, ktorý má protizápalové a imunitu podporujúce vlastnosti. Je tiež prirodzeným sladidlom, často používaným v bylinných formuláciách na zlepšenie chuti.


Zber a Príprava: Koreň sa zvyčajne zbiera na jeseň. Po zbere môžeme korene vysušiť a používať v čajoch alebo ako dochucovadlo v bylinných sirupoch a pastilkách. Odvar z koreňa (čerstvého alebo sušeného) sladkého drievka pripravíme tak, že ho varíme v horúcej vode 10-15 minút.


5. Koreň ománu pravého (Inula helenium)


Liečivé Vlastnosti: Koreň ománu pravého je tradične používaný na liečbu respiračných problémov. Obsahuje inulín, ktorý upokojuje priedušky a pôsobí ako expektorant, pomáha pri vykašliavaní hlienov. Omán má tiež antimikrobiálne vlastnosti, čo je užitočné pri liečbe infekcií.


Zber a Príprava: Koreň ománu zbierajte na jeseň druhého roku rastu. Po vyčistení a usušení môžu byť korene použité v čajoch alebo pripravené ako sirup na liečbu kašľa a prechladnutia. Odvar pripravíte varením sušeného alebo najkrájaného čerstvého koreňa v horúcej vode 10-15 minút. Môžeme si z neho pripraviť aj tinktúru.


Jeseň je obdobím bohatým na liečivé poklady skryté pod zemou. Korene ako púpava, lopúch, zázvor, sladké drievko a omán pravý sú cennými prírodnými liečivami, ktoré môžu výrazne podporiť naše zdravie počas zimných mesiacov. Zber a príprava týchto koreňov na jeseň nám umožňuje využívať ich liečivé vlastnosti počas celého roka. Objavte moc týchto prírodných pokladov a nechajte prírodu byť vaším sprievodcom v udržiavaní zdravia a pohody!


27 views0 comments

Comments


bottom of page