top of page

Nenápadný hrdina: Zbehovec plazivý a jeho neobyčajne liečivé schopnosti!

Updated: May 29

V mojej praxi používam túto krásnu fialovú bylinku (Ajuga reptans), zběhovec plazivý (cz) s veľkým úspechom. Zbieram jej kvitnúcu vňať (vždy dbám na to, aby som nechala dostatok bylinky aj pre opeľovače), následne ju suším a používam ju v liečivých mastiach a olejoch na ošetrenie rán.


Historicky bol zbehovec plazivý používaný na zastavenie vnútorného krvácania a ako srdcové tonikum. Jeho horká chuť nám napovedá, že lieči pečeň, žlčník a harmonizuje naše trávenie.


V klasickej fytoterapii sa používal (a stale používa!) na liečbu rán, kostí a svalov. Nicholas Culpeper, anglický botanik, bylinkár a lekár zo 17. storočia, o zbehovci povedal: „...ak sa použijú listy, rozdrvia sa a použijú sa na umývanie a kúpanie [kože], [zbehovec môže] liečiť aj tie najhoršie rany. [Externé použitie] pomáha tým, ktorí majú zlomené kosti alebo vykĺbený kĺb. [Masť vyrobená s prísadou zbehovca] je veľmi účinná pri všetkých druhoch poranení na tele.


zbehovec plazivý, bylinky, bylinka, fytoterapie

Jeho liečivé účinky môžeme zosumarizovať nasledovne:


  1. Liečba kožných problémov: Zbehovec plazivý sa používa na liečbu kožných problémov ako akné, ekzémy a vyrážky. Jeho protizápalové a antiseptické vlastnosti pomáhajú zmierniť podráždenie a upokojiť pokožku.

  2. Podpora tráviaceho systému: Táto bylina má tradičné využitie pri podpore tráviaceho systému. Môže pomôcť zmierniť tráviace ťažkosti, ako sú zápcha alebo hnačka, a podporiť zdravú funkciu tráviacich orgánov.

  3. Antioxidačné účinky: Obsahuje antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi a pomáha bojovať proti oxidačnému stresu a chronickej záťaži organizmu.

  4. Liečba respiračných problémov: Zbehovec plazivý má tiež expektorantné vlastnosti, ktoré pomáhajú uvoľňovať hlieny a zlepšovať dýchanie. Môže byť použitý na liečbu rôznych respiračných ochorení, ako sú prechladnutie, kašeľ alebo sinusitída.

  5. Podpora kardiovaskulárneho zdravia: Pomáha znižovať hladinu cholesterolu a krvného tlaku.


Neodporúča sa pre tehotné a kojace ženy.


Ako ho spracovať?


  • Ako som už spomínala, kvitnúcu vňať môžeme za čerstva spracovať do masti alebo oleja. Tie môžeme pripraviť aj zo sušenej vňate zbehovca.

  • V čajovej zmesi na liečbu hrdla, ak stratíme hlas: 5 dielov zbehovca, 5 dielov repíku, 4 diely podbeľu, 4 diely pľucnika, 4 diely veroniky lekárskej, 3 diely kvetu čiernej bazy 1 polievkovú lyžicu zmesi zalejeme 250 dcl prevarenej vody a necháme 15 minút luhovať. Pijeme 2-3 x denne po dobu 3 týždňov

  • V podobe odvaru- látku namočenú v odvare prikladáme na kožné rany či boľavé kĺby, ak trpíme reumatickými ochoreniami. Tento odvar môžeme pridať aj do kúpeľa, ktorý nám pomôže pri problémoch s kožou ale i v prípadoch boľavých kosti, kĺbov a pod.


Pridaj túto bylinku do svojej lekárničky, určite sa ti zíde!


Spoznaj bylinky so mnou na lúkach. Nauč sa ako ich jednoducho a efektívne spracovávať, ako si z nich pripraviť tinktúry, maceráty, odvary či mastičky. Obklopené prírodou sa ponoríme do vydymovania a budeme i meditovať... Ak ťa to láka, tvoje miesto na teba už čaká !



197 views0 comments

Comments


bottom of page