top of page

Neskoré leto podľa tradičnej čínskej medicíny

Neskoré leto je v tradičnej čínskej medicíne (TČM) zvláštnym obdobím, ktoré slúži ako prechod medzi horúcimi letnými mesiacmi a chladnejším obdobím jesene (začína tretí augustový týždeň a trvá do jesennej rovnodennosti). Tento čas má svoje unikátne charakteristiky a význam, ktoré súvisia s rovnováhou a harmóniou v tele i prírode. V TČM sa neskoré leto spája s elementom Zeme a orgánmi žalúdka, sleziny a pankreasu. Pochopenie tejto sezóny nám môže pomôcť udržať si zdravie a vnútornú harmóniu.


Element Zeme


Element Zeme je v TČM považovaný za stred, za bod rovnováhy a stability. Reprezentuje centrum, z ktorého vychádzajú ostatné elementy (drevo, oheň, kov, voda). Je to obdobie zrelosti a plodnosti, kedy sú plody zeme pripravené na zber a naše telo môže profitovať z ich výživových hodnôt. Element Zeme je spojený so starostlivosťou, stabilitou a bezpečím.


neskoré leto, čínska medicína, fytoterapia

Orgány neskorého leta


Žalúdok, slezina a pankreas sú orgány, ktoré sú v TČM priradené k neskorému letu. Ich správna funkcia je kľúčová pre trávenie a premenu potravy na energiu. Tieto orgány sú zodpovedné za prijímanie a distribúciu živín do celého tela. Ak je energia žalúdka a sleziny oslabená, môžeme pociťovať únavu, nadúvanie, hnačky alebo nechutenstvo.

Žalúdok: Je centrálnym orgánom trávenia, ktorý rozkladá potravu a pripravuje ju na ďalšie spracovanie.

Slezina: Hrá dôležitú úlohu pri premene a transporte živín, zároveň podporuje imunitný systém a kontroluje tok vody v tele.

Pankreas: Zohráva kľúčovú úlohu v tráviacom a endokrinnom systéme.


Ako zostať zdravý počas neskorého leta

  1. Vyvážená strava: Uprednostnite potraviny, ktoré posilňujú slezinu a žalúdok. Ideálne sú teplé, výživné jedlá ako polievky, vývary, varené obilniny a dusená zelenina. Vyhnite sa nadmernému množstvu surovej, studenej a mastnej stravy, ktorá môže oslabiť tráviaci systém.

  2. Hydratácia: Pite dostatok vody a bylinných čajov. Zázvorový a mätový čaj sú vynikajúce na podporu trávenia a udržiavanie vnútorného tepla.

  3. Pravidelný režim: Udržujte pravidelný jedálniček a spánkový režim. Pravidelnosť pomáha udržiavať rovnováhu elementu Zeme a podporuje trávenie.

  4. Emocionálna pohoda: Element Zeme je spojený s pocitmi stability a starostlivosti. Snažte sa udržiavať emocionálnu rovnováhu a venovať čas sebe a svojim blízkym. Praktizujte meditáciu a dýchacie cvičenia na upokojenie mysle.

  5. Fyzická aktivita: Zvoľte miernu fyzickú aktivitu, ktorá podporuje trávenie a cirkuláciu energie, ako je chôdza, joga alebo tai chi. Vyhnite sa nadmernej fyzickej záťaži, ktorá môže oslabiť slezinu a žalúdok.


Bylinná podpora

Tradičná čínska medicína využíva byliny na podporu zdravia žalúdka a sleziny. Medzi často používané patria:

  • Ženšen: Posilňuje slezinu a zvyšuje energiu.

  • Zázvor: Zlepšuje trávenie a zahrieva telo.

  • Sladké drievko: Harmonizuje tráviaci systém a podporuje celkové zdravie.


Neskoré leto je v tradičnej čínskej medicíne obdobím, ktoré kladie dôraz na stabilitu, výživu a rovnováhu. Starostlivosť o žalúdok a slezinu počas tohto obdobia je kľúčová pre udržanie celkového zdravia a pohody. Prostredníctvom vyváženej stravy, hydratácie, pravidelného režimu a emocionálnej pohody môžeme prežiť toto obdobie v plnom zdraví a harmónii. Nezabúdajme tiež na bylinky a tradičné praktiky TČM, ktoré nám môžu pomôcť udržať si zdravie počas tohto prechodného obdobia.


Ak ťa princípy TČM lákajú, nenechaj si ujsť môj bylinkový kurz v Tatrách, ktorý bude o meditáciách, čínskej medicíne a hlavne duchovnom posolstve rastlín. Neviem sa dočkať nášho víkendu s bylinkami!




296 views0 comments

コメント


bottom of page