top of page
Writer's pictureIveta Henzelyová

PAGAŠTAN KONSKÝ

Updated: Jul 26, 2020


Pagaštan obsahuje horký saponín. Tie napomáhajú sťahovaniu, pôsobia proti edémom, uvoľňujú hlien a odvodňujú. Mladá kôra a pupene obsahujú aesculin– pridáva sa do mnohých prípravkov na upokojenie spálenej pokožky po slnení, stimuluje metabolizmus a prekrvenie.


Pripravujú sa z neho tinktúry, masti, gély na liečenie hemeroidov i kŕčových žíl. Z kvetov sa pripravuje čaj proti kašľu. Silne pôsobiace saponíny sú v kvetoch len v malom možstve, preto jč čaj bezpečný.

Listy na prekrvenie sa používajú na opuchnuté nohy, kŕčové žily, poruchy prekrvenia. Jeden až dva listy zalejeme 250 ml vriacej vody, niekoľko minút vylúhujeme a potom scedíme. Pijeme po dúškoch, 3 x denne.


Kvety na odhlienenie– čaj spevňuje tkanivá a odvodňuje. Jednu polievkovú lyžicu sušených kvetov zalejeme 250 ml vriacej vody a 5 minút vylúhujeme. Scedíme prípadne osladíme medom. Pijeme 2-3 x denne.

Olej proti reumatizmu– aj na žilové ochorenia: 125 gr gaštanov rozkrájame na kúsky a rozomelieme v mlynčeku na mäso. Vzniknutú kašu zalejeme olivovým olejom, premiešame a necháme 14 dní stáť. Potom scedíme a získaný olej zlejeme do fliaš– tmavých.


V Bachovej kvetovej terapii sa podáva ľuďom, ktorí príliš hĺbajú nad premarnenými príležitosťami. Bývajú roztekaní, pôsobia kŕčovito a stále opakujú tie isté chyby, lebo sa nikdy nepoučia z tých predošlých.


Tinktúra: cievy, obehový systém, krv, prekrvenie, studené ruky, nohy,..



596 views0 comments

Comments


bottom of page