top of page

Tinktúra zo Semien Kapucínky: Tradičný Liečivý Poklad

Kapucínka väčšia (Tropaeolum majus) je známa svojimi krásnymi, živými kvetmi, ktoré často zdobia záhrady po celom svete. No táto rastlina nie je len estetickým prínosom; má aj výnimočné liečivé vlastnosti. V tradičnej medicíne sa kapucínka využíva pre svoje antibakteriálne, antivírusové a protizápalové účinky. Jedným z najúčinnejších spôsobov, ako využiť liečivú silu kapucínky, je pripraviť tinktúru zo semien tejto rastliny. V tomto článku sa venujem príprave tinktúry zo semien kapucínky, jej zdravotným prínosom a použitím.


kapucínka, fytoterapia, kapucínka, prírodná medicína

Liečivé Vlastnosti Kapucínky


Kapucínka obsahuje množstvo účinných látok, ako sú glukotropaeolín a myrosináza, ktoré pri rozklade tvoria izotiokyanáty. Tieto zlúčeniny majú silné antibakteriálne a antivírusové účinky. Kapucínka sa tradične používala pri liečbe respiračných infekcií, ako sú bronchitída a prechladnutie, a tiež pri infekciách močových ciest. Má schopnosť bojovať proti patogénom a posilňovať imunitný systém.


Výroba Tinktúry zo Semien Kapucínky

Ingrediencie:

  • 100 g čerstvých alebo sušených semien kapucínky

  • 500 ml kvalitného alkoholu (napríklad 40% vodka alebo čistý lieh)

  • Sklenená fľaša s uzáverom


Postup:

  1. Príprava Semien: Môžu byť použité čerstvé alebo sušené. Ak máme čerstvé, uprednostíme tie.

  2. Mletie: Pre lepšiu extrakciu účinných látok je vhodné semená pred maceráciou jemne podrviť. Môžete jednoducho podrviť semená medzi dvoma čistými povrchmi.

  3. Macerácia: Semená vložíme do sklenenej fľaše a zalejeme alkoholom. Fľašu dobre uzavrieme a necháme zmes lúhovať na tmavom a chladnom mieste aspoň 2-4 týždne. Denne fľašu jemne pretrepeme, aby sa účinné látky lepšie uvoľnili do alkoholu.

  4. Scedenie: Po uplynutí doby macerácie tinktúru scedíme cez jemné plátno alebo sitko. Tekutinu prelejeme do sklenenej fľaše.

  5. Skladujeme pri izbovej teplote na tmavom mieste (skrinka, komora,...)


Dávkovanie a Použitie

Tinktúra zo semien kapucínky je silným prírodným prostriedkom a mala by sa používať s opatrnosťou. Obvykle sa odporúča dávka 20-25 kvapiek tinktúry (ženy), 30-35 kvapiek (muži) užívať 3krát denne, pre dospelé osoby.


Zdravotné Prínosy a Upozornenia

Kapucínka a jej tinktúra sú známe pre svoje široké spektrum terapeutických účinkov:


  • Antibakteriálne a antivírusové: Pomáha pri liečbe infekcií horných dýchacích ciest, prechladnutia a chrípky.

  • Podpora močového systému: Je účinná pri liečbe infekcií močových ciest a zlepšuje funkciu obličiek.

  • Posilnenie imunity: Zvyšuje obranyschopnosť organizmu proti rôznym patogénom.


Pri použití tinktúry je však potrebné dbať na opatrnosť. Nie je vhodná pre tehotné a dojčiace ženy, ani pre malé deti. Osoby s citlivým žalúdkom alebo pečeňovými problémami by mali konzultovať použitie tinktúry s lekárom.


Tinktúra zo semien kapucínky je cenným prírodným liekom, ktorý môže poskytnúť úľavu pri rôznych zdravotných ťažkostiach. Jej výroba je jednoduchá a účinky širokospektrálne. Tento prípravok predstavuje skvelú alternatívu k syntetickým antibiotikám a antivirotikám, pričom podporuje prirodzenú imunitu a celkové zdravie.



Nauč sa ako pracovať s liečivými rastlinami a zaži zber byliniek v prírode spolu s nami vo Vyhniach a zlepši svoje trávenie podľa princípov čínskej medicíny- to všetko na poslednom bylinkovom kurze tejto sezóny!






Krásne dni,


Iveta

49 views0 comments

コメント


bottom of page