top of page

Upokojenie v Šálke: Priprav si Levanduľový Sirup

Updated: Aug 21

Levanduľový sirup je nielen lahodným doplnkom do mnohých nápojov a jedál, ale aj prostriedkom na upokojenie mysle a tela. Výroba vlastného levanduľového sirupu je jednoduchá a prináša množstvo výhod. V tomto článku sa pozrieme na to, ako si levanduľový sirup vyrobiť a prečo by ste ho mali zaradiť do svojho kuchynského repertoára.


Ako Vyrobiť Levanduľový Sirup


Ingrediencie:

  • 4 šálky čerstvých alebo sušených levanduľových kvetov (alebo menej avšak pridaj menej vody)

  • 1 l vody

  • Cukor (môže byť biely, hnedý alebo trstinový), množstvo je 1:1 k odvaru

  • 1 lyžica citrónovej šťavy


levanduľový sirup, lenaduľa, fytoterapia

Postup:

  1. Príprava Levandule: Ak používame čerstvé kvety levandule, uistíme sa, že sú čisté a bez pesticídov. Sušené kvety môžeme použiť tiež.

  2. Príprava Odvaru:

  • V hrnci privedieme k varu 1 l vody

  • Pridáme hneď levanduľové kvety a necháme variť na miernom ohni približne 25 minút, aby sa uvoľnili všetky aromatické oleje a chuťové látky z levandule.

  • Odstavíme hrniec z ohňa a necháme levanduľové kvety lúhovať ďalších 20-30 minút, aby odvar dosiahol plnú chuť a vôňu.

  1. Pridanie Cukru:

  • Scedíme levanduľové kvety cez jemné sito alebo plátno

  • Odvar nalejeme späť do hrnca, varíme na miernom ohni a pridáme cukor. Cukru pridáme dostatočné množstvo, 1:1 k objemu odvaru.

  • Jemne miešame, kým sa cukor úplne nerozpustí.

  1. Pridanie Citrónovej Šťavy:

  • Na konci do sirupu pridáme lyžicu citrónovej šťavy. Citrónová šťava pomáha konzervovať sirup a dodáva mu príjemnú kyslosť.

  1. Uskladnenie:

  • Sirup nalejeme do čistých sklenených fliaš alebo nádob a dobre uzavrieme.

  • Uchovávame v chladničke, kde vydrží až mesiac.

  • Sirup môžeme aj sterilizovať, aby vydržal dlhšie


Prečo si Vyrobiť Levanduľový Sirup


1. Upokojenie a Relaxácia: Levanduľa je známa svojimi upokojujúcimi vlastnosťami. Levanduľový sirup môže pomôcť zmierniť stres a úzkosť, podporovať lepší spánok a celkové upokojenie nervovej sústavy. Pridanie sirupu do večerného čaju môže byť ideálnym spôsobom, ako zakončiť deň a pripraviť sa na pokojný spánok.

2. Zlepšenie Trávenia: Levanduľa má tiež prospešné účinky na tráviaci systém. Môže pomôcť zmierniť nadúvanie, kŕče a iné tráviace ťažkosti. Pridanie levanduľového sirupu do vody alebo bylinkového čaju môže podporiť zdravé trávenie.

3. Univerzálnosť v Kuchyni: Levanduľový sirup je veľmi univerzálny. Môžete ho použiť na dochutenie limonád, koktailov, čaju, alebo dokonca ako sladidlo do pečiva a dezertov. Jeho jemná kvetinová chuť pridáva jedlám a nápojom unikátny nádych.

4. Antimikrobiálne Vlastnosti: Levanduľa má prirodzené antimikrobiálne vlastnosti, ktoré môžu podporiť imunitný systém. Pravidelná konzumácia levanduľového sirupu môže pomôcť chrániť telo pred rôznymi infekciami a posilniť jeho obranyschopnosť.

5. Estetická Hodnota: Levanduľový sirup má krásnu farbu a vôňu, čo z neho robí skvelý darček pre priateľov a rodinu. Stačí ho preliať do peknej fľaše, pridať mašľu a darček je hotový.


Levanduľu však môžeme spracovať aj inými spôsobmi. Mojím obľúbeným je jej sušenie a následne použitie v čajových zmesiach. Nie je nič lepšie, ako si v zime pripraviť krásne aromatický levanduľový čaj a pocítiť dotyk leta.


239 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page