top of page

Vyrob si Ružový Olej Doma: Krok za Krokom

Ružový olej je jedným z najcennejších rastlinných olejov, známych pre svoje mnohostranné využitie v starostlivosti o pleť a emocionálnom zdraví. Výroba vlastného ružového oleja je nielen jednoduchá, ale aj výnimočne prospešná. V tomto článku sa pozrieme na to, prečo by ste si mali vyrobiť ružový olej, ako na to a aké sú jeho hlavné výhody.


Prečo si vyrobiť ružový olej?

Ružový olej je považovaný za luxusný produkt vďaka svojej nádhernej vôni a mnohým terapeutickým vlastnostiam. Použitie ružového oleja môže pomôcť pri:


  • Zlepšení pleti: Má hydratačné a omladzujúce účinky, pomáha vyhladiť jemné vrásky a zlepšuje textúru pleti.

  • Emočnej pohode: Jeho upokojujúca vôňa môže zmierniť stres, úzkosť a depresiu.

  • Starostlivosti o vlasy: Hydratuje vlasy a pokožku hlavy, znižuje lámavosť vlasov a dodáva im lesk.


ružový olej, olej z ruží, fitoterapia

Ako si vyrobiť ružový olej

Na výrobu vlastného ružového oleja budeš potrebovať:


  • Čerstvé ružové lupene (nesmú byť chemicky ošetrené)

  • Olej (mandľový, jojobový, arganový alebo olivový olej)

  • Sklenenú nádobu s viečkom

  • Jemné sitko alebo mušelínovú tkaninu alebo plátno


Postup:


  1. Zber ružových lístkov: Pobieraj čerstvé ružové okvetné lístky a nechaj ich "zavädnúť" na niekoľko hodín alebo jeden deň (rozlož ich v interiéry tak, ako keby si ich išla sušiť).

  2. Naplenenie fľaše: Naplň sklenenú nádobu ružovými lupeňmi, ale nenatlač ich tam natesno, zaplň nimi 3/4 nádoby. Môžeš pridať napríklad aj trošku levanduľe, ako som to urobila aj ja

  3. Naliatie oleja: Nalej olej do nádoby tak, aby úplne zakryl ružové lupene

  4. Macerácia: Nádobu uzavri a nechaj ju na teplom mieste cca dva týždne. Každý deň jemne nádobu pretrep, aby sa esenciálne oleje z lístkov uvoľnili do oleja

  5. Precedenie: Po dvoch týždňoch prefiltruj olej cez jemné sitko alebo mušelínovú tkaninu, aby ste odstránili ružové lístky. Tie dáme napr. do kompostu, ak ho máme.

  6. Skladovanie: Skladuj ho v sklenenej fľaši na tmavom mieste, napr. v komore alebo kuchynskej skrinke.


Výhody ružového oleja


Pre pleť
Ružový olej je výnimočne prospešný pre pleť. Pomáha hydratovať a vyživovať pokožku, znižuje výskyt jemných vrások a zlepšuje celkový tón a textúru pleti. Má protizápalové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť upokojiť podráždenú pokožku a znižovať začervenanie.

Pre emocionálne zdravie
Ružový olej je známy svojou schopnosťou zmierniť stres a úzkosť. Jeho vôňa pôsobí ako prírodné antidepresívum, ktoré podporuje pocit pokoja a pohody. Tým, že ho nanesieme na pokožku, pomôžeme nielen nášmu telu ale aj duši, jeho vôňa náš obklopí a upokojí. Dodá nám sladkosť, ktorú v živote tak veľmi potrebujeme.

Pre vlasy
Ružový olej pomáha hydratovať a vyživovať vlasy, znižuje lámavosť a dodáva im prirodzený lesk. Je vhodný pre všetky typy vlasov a môže pomôcť zlepšiť celkovú zdravie vlasov a pokožky hlavy.

Moja skúsenosť


Od kedy som začala používať ružový olej, všimla som si výrazné zlepšenie mojej pleti. Moja pokožka je teraz jemnejšia, hydratovaná a vyzerá mladšie. Okrem toho, vôňa ružového oleja má pre mňa upokojujúci účinok, ktorý mi pomáha zmierniť stres po dlhom dni. Pravidelne ho používam aj na vlasy, ktoré sú teraz lesklejšie a menej lámavé. Je výborný aj na hydratáciu mojich rúk, ktoré sú "kvalitne" zničené z práce na záhrade.


Výroba vlastného ružového oleja mi priniesla nielen krásny prírodný produkt v mojej bylinkovej lekárničke, ale aj pocit uspokojenia z vlastnoručnej prípravy niečoho tak výnimočného. Ak hľadáš prírodný spôsob, ako zlepšiť svoje zdravie a pohodu, vyskúšaj ružový olej a presvedč sa o jeho úžasných výhodách :)


Ak chceš zažiť výrobu bylinkových liečiv priamo so mnou, v krásnej prírode Vyhni, máš poslednú šancu tohto roku, 6.-8.9. Budeme sa venovať bylinkam pre dobré trávenie a celkové zdravie nášho tela i duše.





42 views0 comments

Comments


bottom of page