top of page

Šípkový Sirup (zo sušených šípok)

Šípkový sirup je lahodné liečivo, ktoré môžeš pripraviť z plodov šípok. Tento sirup nielenže chutí výborne, ale má aj množstvo liečivých vlastností, ktoré môžu podporiť tvoje zdravie. V tomto článku ti ukážem, ako si pripraviť šípkový sirup doma, a podelím sa s tebou o svoje osobné tipy, ako ho urobiť ešte chutnejším.


Prečo si vyrobiť šípkový sirup?


Šípkový sirup má mnoho zdravotných výhod:

  • Vysoký obsah vitamínu C: Šípky sú jedným z najbohatších zdrojov vitamínu C, ktorý posilňuje imunitný systém a pomáha pri boji proti prechladnutiu a chrípke.

  • Antioxidanty: Šípky obsahujú množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a chránia bunky pred poškodením.

  • Protizápalové účinky: Šípky majú protizápalové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť pri zmierňovaní zápalov a bolesti kĺbov.

  • Zdravie pokožky: Vitamíny a antioxidanty v šípkach podporujú zdravú a žiarivú pokožku.


šípkový sirup, šípky, fytoterapia, bylinky

Ako pripraviť šípkový sirup?


Ingrediencie:

  • 500 g šípok

  • 1 liter vody

  • 500 g cukru (biely, hnedý, panela)

  • 1/2 citrón (šťava)


Postup:


  1. Odvar: Sušené šípky vlož do hrnca a pridaj vodu, tak aby ňou boli šípky pokryté. Priveď do varu a potom zníž teplotu. Nechaj variť približne 20-30 minút, kým šípky nezmäknú a nevznikne nám silný odvar.

  2. Precedenie: Odvar precedíme (šipky môžeme použiť na vytvorenie ďalšieho odvaru).

  3. Pridanie cukru: Precedenú tekutinu opäť varíme. Pridáme cukor v pomere 1:1 k objemu odvaru. Varíme cca 30 minút, pokiaľ sa cukor úplne nerozpustí. Na konci pridaj šťavu z citróna a premiešaj. Výsledná tekutina má "sirupovú" konzistenciu.


  4. Sterilizácia: Horúci sirup prelej do sterilizovaných fliaš a dobre uzavri. Hneď tieto fľaše zabaľ do utierky a nechaj takto pomaly chladnúť.

  5. Skladovanie: Skladuj na tmavom mieste.


Osobné tipy na vylepšenie šípkového sirupu


So šípkovým sirupom som už experimentovala dosť veľa :) Veľmi sa mi osvedčilo pridanie vanilkového extraktu (vo fáze keď pridávam cukor), ktorý sirupu dodá úžasnú hĺbku chuti. Tiež je výborné pridaie škoricového lusku (takisto vo fáze pridania cukru). Takto náš sirup povýšime na úplne novú úroveň,


Ako využívam šípkový sirup vo svojom živote


Každé ráno pridávam lyžicu šípkového sirupu do svojho čaju alebo minerálnej vody. Milujem tú chuť a sviežosť a hlavne v zimných mesiacoch mi to dodá energiu slnka a podporí imunitu. Sirup tiež používam pri pečení, ako polevu na palacinky alebo ako prísadu do ovsených kaší. Je to jednoduchý spôsob, ako pridať trochu zdravia do každodenného života :)


Šípkový sirup je teda skvelým spôsobom, ako využiť sušené plody šípok. Jeho príprava je jednoduchá a výsledok skutočne stojí za to! Samozrejme, tento sirup si môžeš pripraviť aj z čerstvých plodov šípokov (tento recept ti dám ale inokedy :))


Ak chceš naozaj spoznať silu liečivých rastlín, meditovať s bylinkami a nájsť cestu k svojej najlepšej verzii, zaži môj bylinkový kurz v Tatrách. Teším sa na tento duchovný kurz v nádhernej prírode.



7 views0 comments

Comentários


bottom of page